Top 10 winterwandelingen

Houten wandelpad over het water bij het dorpje Buggenum in de winter

Winterwandelingen in de natuur

Muts op. Sjaal om. En wandelen maar. Ook in de winter kun je uitstekend wandelen in het Hart van Limburg. Maak een mooie wandeling door de prachtige natuur en adem de frisse lucht in. Als je geluk hebt dan is het landschap bedekt met een dun laagje sneeuw en zie je de sporen van wilde dieren. Hieronder hebben wij een aantal mooie winterwandelingen in Limburg voor je op een rijtje gezet.

1. Boswandeling Vredepeel

Lengte: 14 km
Ondergrond: verharde, onverharde wegen en bospaden

De Boswandeling Vredepeel gaat voornamelijk door de uitgestrekte bossen op de grens tussen Limburg en Noord-Brabant. Het is een prachtige wandelroute, die eerst door veel bos voert en daarna door open heidevelden met veel natuur en mooie vergezichten. In het bos kom je wellicht enkele dieren tegen, zoals herten en hazen.

Hooglanders begroeten je tijdens de winterwandelingen in Vredepeel

2. De Krang Oranje

Lengte: 4,4 km
Ondergrond: verharde en onverharde wegen

Vroeger was natuurgebied de Krang een moerasachtig gebied. Door het verdrogen van sommige gedeelten zijn er zandruggen ontstaan, waarop o.a. het dorpje Swartbroek is gebouwd. Het gebied kent een mooie variatie van vennen en droge gebieden. Op diverse plekken vind je houten wandelpaden door het prachtige natuurgebied. 

Man wandelt met hond over de knuppelbrug over de Tungelroyse Beek

3. De Meinweg - Luzenkamproute

Lengte: 5 km
Ondergrond: onverharde wegen en bospaden

De Luzenkamproute door Nationaal Park de Meinweg voert je door prachtige bosgebieden over de stuifzandheuvels die verantwoordelijk zijn voor het sterke reliëf in dit gedeelte van het Nationaal Park.

Stelletje wandelt samen met de hond door de sneeuw bij de uitkijktoren

4. Wandelroute de Peel - Knuppelbrug-Rood

Lengte: 3 km
Ondergrond: verharde en onverharde wegen

De Peel is zo Nederlands als maar kan. Toch laat dit gebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg zich moeilijk vergelijken met andere delen van ons land. Er is maar één manier om de Peel te verkennen en dat is met de wandelschoenen aan. Al is het gebied hier en daar nog altijd erg drassig, dankzij de vele paden is de Peel goed toegankelijk.

Man wandelt over de knuppelbrug in Nationaal Park De Groote Peel

5. Huurvaarderspad

Lengte: 3,8 km
Ondergrond: verharde en onverharde wegen

Vroeger werd dit pad gebruikt door Huurvaarders: mensen die hout vervoerden over de Maas. Tegenwoordig voert dit ommetje rond het Huurvaarderspad je door bossen, akkers en weilanden. Je komt o.a. bij het Mortel-park en loopt eerst door bosrijk gebied met daarna mooie vergezichten over land en Maas.

De Maas langs het Huurvaarderspad in de gemeente Beesel

6. Schwalmbruch Premium route

Lengte: 14,7 km
Ondergrond: verharde en onverharde wegen

De Schwalmbruchroute volgt de Swalm zowel aan Nederlandse als aan Duitse zijde. Via het Groenewoud in Nederland kom je door de bossen in het Elmpter Bruch. Mooie vergezichten en bos wisselen elkaar af. De prachtige ontwikkeling van de dieren- en plantenwereld door het herstel van een oude arm van de Swalm is schitterend om te zien.

De natuur van Schwalmbruch bedekt onder een laagje sneeuw

7. Bevers en meer

Lengte: 6 km
Ondergrond: verharde en onverharde wegen

De wandelroute 'Bevers en meer' voert je door de gemeente Maasgouw en langs verschillende waterrijke gebieden. Overal vind je sporen van bevers die het hier ontzettend naar hun zin hebben. Maar bevers zijn niet de enige bezienswaardigheden langs de route. Er is namelijk nog veel meer!

Bever op zijn gemak aan het eten in het water

8. Door en rond de Heldense Bossen

Lengte: 16,7 km
Ondergrond: verharde, onverharde wegen en bospaden

De route 'Door en rond de Heldense Bossen' brengt je door de Heldense Bossen en een klein stukje door het Bovensbos. Ook kom je tijdens deze route vele akkers en weilanden tegen. Deze route brengt je tevens langs visvijver de Breeërpeel, waar je geniet in serene rust. 

Sneeuw blijft liggen op het bladerdek van de Heldense Bossen

9. Drie Eigen (oranje route)

Lengte: 16,7 km
Ondergrond: verharde en onverharde wegen

De wandeling 'Drie Eigen' in het RivierPark Maasvallei loopt in het buitengebied tussen Thorn en Wessem. De oranje route leid je door een zeer divers landschap dat werd geschapen door Maas en mens. Een landelijke route met mooie vergezichten, waarbij je o.a. ook langs de Maasplassen loopt. De wandeling biedt de mogelijkheid om zowel in Thorn als Wessem een stop te maken.

Foto: Kristel Fotografie

De brug in Thorn bij zonsondergang (Kristel Fotografie)

10. Veel meer mooie wandelingen

Niet alleen de wandelroutes door de natuur zijn de moeite waard, ook de vele andere wandelroutes in het Hart van Limburg zijn echte aanraders. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen door historische dorpen en stadjes of langs archeologische vindplaatsen waar je met behulp van een app de verhalen van vroeger ontdekt. 

Bekijk hier alle mooie wandelroutes

Samen wandelen door een winter wonderland